Základem úspěšné prevence a léčby je informovaný a spolupracující pacient. U léčby osteoporozy to platí dvojnásob, neboť jde o záležitost dlouhodobou, u které nejsou výsledky patrné na první pohled.
Jaké složky potravy nejvyšší měrou přispívají k rozvoji kostní tkáně?
1) V prevenci osteoporózy hraje významnou roli pravidelná pohybová aktivita.
Nevyhýbejme se žádným aktivitám, které nám přinášejí radost. Základem je pravidelná, lehce svižnější chůze. Chůze je přirozený pohyb, který při správném držení těla a vhodném povrchu (lesní cesta, trávník, louka, ...) nepoškozuje ani skelet, ani svalstvo a klouby. Je důležité chodit pravidelně 30–60 minut denně nebo pravidelně cvičit .
Další velice vítanou a rozšířenou aktivitou je práce na zahrádce. Je ovšem nutné se vyvarovat nošení těžkých břemen, zvedání předmětů v předklonu, dlouhodobé práce ve vynucených polohách (předklon, dlouhé stání a sezení, ...), švihových a rotačních pohybů v oblasti páteře (hrabání, kosení apod.).
Doporučuje se i plavání, které sice nezatěžuje skelet, ale zlepšuje držení těla, posiluje zádové svalstvo, břišní svalstvo a svaly končetin. Při plavání v otevřené krajině se k tomu přidružuje i zvýšení hladiny vitaminu D působením slunečního záření.
2) Důležitou složkou jsou potraviny bohaté na vápník, hořčík, vitaminy C, D a K .
Nebezpečí se skrývá v pokrmech, které obsahují ve zvýšené míře fosfáty, protože ty vážou ionty vápníku a zabraňují jejich vstřebávání do organismu( to se týká Coca coly). Je nutno také upozornit na neblahý vliv kouření a nadměrného pití alkoholu (dvě a více piv denně či 2 a více sklenek vína denně). Je důležité zvýšit příjem potravin bohatých na
vápník a vitamin D. Vápník tvoří s fosfáty anorganickou část kosti, která je odpovědná za její pevnost. Nedoporučují se tavené sýry ato kvůli tavícím solím. Je důležité přiměřené množství Hořčíku. Nadměrná konzumace zvyšuje vylučování vápníku v moči. Vitamin C podporuje vstřebávání vápníku. Vitamin K snižuje vylučování vápníku a podporuje novotvorbu kosti a jeho zdroji jsou játra, zelí, brokolice a většina rostlinných olejů.
Jak sestavit jídelníček
1) Dbejte na pravidelné zařazování potravin s vysokým obsahem vápníku (denně přibližně 1000–1500 mg) Podle tabulky u vápníku.
2) Jezte sýry, nikoli však tavené. Obsahují tavicí soli, které naopak odvápňují.
3) Vyvarujte se konzumace většího množství alkoholu.
4) Vyhněte se nápojům a výrobkům s obsahem kofeinu (kolové nápoje, káva, energetické
nápoje a pastilky s obsahem kofeinu).
5) Nejezte větší množství celozrnného pečiva a vlákniny současně se zdrojem vápníku.
6) Večer se snažte jíst stravu s vyšším obsahem vápníku.