Brokolicové pyré
1 ks tavený smetanový sýr (obdélníčkový), 500 g brokolice, 1 ks větší cibule, 1 kostka zeleninový bujon, 1 lžička máslo
podle chuti:
zakysaná smetana,sůl,mletý pepř podle potřeby: olivový olej
Postup:Brokolici omyjeme, rozlámeme na menší kousky a s kostkou zeleninového bujonu uvaříme. Uvařenou brokolici scedíme a dáme do misky. Cibuli oloupeme, nakrájíme a osmažíme dozlatova na olivovém oleji. Dáme ji k brokolici, přidáme lžičku másla a 1 obdélníčkový smetanový tavený sýr nebo 2 trojúhelníčky. Osolíme a opepříme. Brokolicovou směs důkladně rozmixujeme. Hotové brokolicové pyré můžeme zjemnit přidáním zakysané smetany.
Květák s jablkem
květák /syrový/, jablko, mrkev, bílý jogurt, citronová šťáva, cukr
Postup:Očištěný květák rozebereme na malé růžičky, drobně posekáme,jablko oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme ke květáku. Mrkev nastrouháme, přidáme citr. šťávu, bílý jogurt a mírně přisladíme. Necháme chvíli odležet v lednici a potom podáváme.
Pestrý salát s tuňákem
120g tuňáka ve vlastní šťávě, 50g bílého jogurtu, 20g majonézy, 200g hlávkového salátu, 50g rajčat, 10g řeřichy
Postup: Salát natrháme na kousky a rozložíme na talíř. Na salát dáme tuňáka a na měsíčky nakrájená rajčata. Z majonézy a jogurtu umícháme směs, kterou dochutíme nasekanou řeřichou. Podáváme s tmavým pečivem.
Řecký salát
100g rajčat, 100g papriky, 100g okurky, 10g černých oliv, 100g sýra Feta nebo Balkán, 10g olivového oleje, sušený rozmarýn
Postup: Zeleninu omyjeme a nakrájíme, pokapeme olivovým olejem a posypeme sušeným rozmarýnem. Navrch dáme na kousky nakrájený sýr Feta a podáváme s dalamánkem.
646 mg vápníku
Salát z vařeného květáku
květák /vařený/, rajče, paprika, nať z cibulky, bílý jogurt, tatarská omáčka, citronová šťáva, oliv.olej, petrželka, sůl
Postup: Očištěný, omytý květák rozebereme na růžičky, krátce povaříme v osolené vodě a necháme okapat. Papriku, rajče a nať pokrájíme, jogurt smícháme s tatarskou omáčkou, vlijeme na zeleninu, dochutíme podle potřeby a dáme do lednice odležet.
Salát ze sýru Niva
20 dkg nivy, 2 vejce uvařená natvrdo, 10 jader vlašských ořechů, 1 cibule, 1 sterilizovaná okurka, 4 lžíce oleje, mletý pepř, ocet špetka cukru, sůl
Postup: Nivu a vajíčka nastrouháme na nudličky, přidáme drobně pokrájená ořechová jádra, nadrobno pokrájenou okurku, pokrájenou, spařenou a okapanou cibuli, olej a ostatní přísady. Opět promícháme.
Švédský sýrový salát
100g ředkviček, 50g červené papriky, 1 bílek, 50g bílého jogurtu, 50g sýra Eidam, 50g sýra Gouda, sůl, pažitka, citónová šťáva
Postup: Zeleninu omyjeme a nakrájíme. Uvařený bílek nasekáme, sýry nakrájíme na kousky nebo
nudličky. Vše smícháme s jogurtem, osolíme a dochutíme citrónovou šťávou. Necháme vychladit a před podání posypeme nasekanou pažitkou. Podáváme s rozpečeným bílým pečivem.
836 mg vápníku